Städning hemma – Städa snabbare, effektivt & miljövänligt

moppa golven snabbt vid städning hemma

Tips och hemligheter för husstädning – Ett lättare sätt att städa ditt hem

Städning!!!! Jippi!… Detta är förmodligen en rätt vanlig och ironisk reaktion när städning kommer på tal även om det finns vissa av oss som faktiskt tycker om att städa. Som jag själv till exempel… Jag lärde mig att gilla städning och nu arbetar jag professionellt med det. Faktum är att jag är ett proffs på det, jag har en egen städfirma och älskar att dela med mig städtips till andra.

Över åren har jag lärt mig att städa snabbare och enklare samtidigt som jag gör det på ett rätt så miljövänligt sätt. Nu njuter jag av att se slutresultatet och framför allt känna den fräscha doften i ett rent utrymme oavsett om det är hemma hos mig eller hos någon kund. Underbart! Låt mig dela med mig av ett par tips från mitt snabba, enkla och miljövänliga städsystem.

Snabb städning

Det är detta som är själva idén! Det var inte enkelt att bli ”snabb”, men med tiden lyckades några städkollegor och jag lista ut det själva. Ett av de mest tidsödande arbetena är att plocka undan. Börja således med att plocka bort allt som står i vägen. Detta kommer hjälpa dig att slippa stanna och börja plocka undan eller flytta saker när du dammsuger eller torkar en yta.

Köksbänken är ett bra ställe för skräp och bråte. Där kommer du förmodligen hitta en eller flera av följande saker: mixer, brödrost, kaffebryggare, smutsiga kläder, etc. Plocka undan dessa när de har svalnat och ställ in dem i skåp och lådor om det går och låt de som inte används särskilt ofta stå kvar där. När du går igenom dessa kan du även överväga andra mer permanenta lösningar när det till exempel gäller den där bakmaskinen som du köpte på TV-shop för tio år sedan och som du sedan egentligen aldrig använt.

Enkelt

OK! Det är nu som bortplockandet betalar sig. Nu kommer du slippa stanna hela tiden för att plocka bort och flytta saker och du kan istället köra på med dammandet, dammsugandet och skurningen. Ett bra tips är att komma ihåg här är att kanske börja med något enkelt som att fixa sovrummen först så att du har något som ser rent ut. På så sätt kommer även golven vara uppröjda inför dammsugningen. Gå sedan vidare till badrummen för att slutligen avsluta med köket. För att spara tid och undvika att behöva springa fram och tillbaka ska du se till att du: 1) har med dig allt, 2) börjar längst upp i rummet, 3) arbetar dig nedåt och sedan med- eller moturs, välj det som känns mest naturligt för dig.

Miljövänligt

Nu kommer vi till den ljuvligt doftande och den, för människor och djur, skonande delen. I motsats till vad all reklam säger så kan i stort sett all städning göras med ingredienser som du redan har hemma: rent vatten, destillerad vit vinäger (som är en kraftfull luktborttagare och tillika ett bra rengöringsmedel), bakpulver (naturligt rengöringsmedel)och citronjuice (utmärkt för borttagning av avlagringar, fläckar och fett som byggts upp). Även citronolja är bra på trämöbler och denna kan köpas i järnaffärer. Vill du ha ett fräscht doftande badrum? Vad sägs om ett ljuvligt potpurri? 1 förpackning bakpulver, 5-10 droppar doftolja (valet av doft är fritt) och 1 dekorativ låda. Lägg bakpulvret i den dekorativa lådan, droppa i doftoljan och blanda runt. Ställ lådan på badrumsbänken och njut av doften.

Lycka till med din hemstädning i trelleborg!